Месец: м.г

ПРОТОКОЛИ НА ЦИКЛИЧНИТЕ МУДРЕЦИ

Сеништа висат над светот. Тоа се алчност, беда и моќ. Ветената еднаквост и правда израсна во хорор. Др Османи знае дека пропагандата е моќ проповеда распад на западниот Балкан – барут за нова војна на Балканот. Тоа е желбата? Џихад –УЧК? Партиите ќутат – измеќаруваат. Медиумите се џинови на моќ, но и тие кокетираат. Предавството е „опиум“ за Македонија – од Римјаните, падот на цар Самоил, Османлиите, Македонската револуција, меѓу партизаните, фило-бугарштината на функционери тогаш и сега, слугување на НКВД. Абвер, Гестапо, Арачиновското предавство со избркани луѓе без домови, понижени бранители, небулози во црквата, а сега бедно слугување на сите можни разузнавачки служби – источни, западни и џихадистички. Др. Османи вели дека е „господар на светот“ – можеби најавува пан-џихадизам. Гледајте -„Токсиколошката клиника“ е портрет на иднината. Путинофили и Хамасофили врие, плева, џган, сите-урааааа… а „официјално“ е обратно. Под дејство на ген. Крајачиќ, Тимофеев и круговите на Визнер, Филби, Елиот, маса од НКВД-исти работеше во главните институции на СФРЈ и Македонија – ЦК, Собрание, ЈНА, МАНУ, СИД, образование, филм, медиуми и медицинските установи. Под контрола на Гелен, Фелфе, Скорзени, Арбенџи (Бали Комбетар и УЧК со Бериша), Марковиќ, Курт Валдхајм, Стане Доланц, ген. Љубичиќ, ген. Крајачиќ, ген. Копиниќ, Артуковиќ (јуниор), Туџман, Хорватиќ, координирано со службите БНД, ЦИА, МИ6, НКВД (подоцна КГБ), Сигурими (Албанија), МВР (Бугарија) и наши соработници со Абвер, имаше функционери -„увозници“ на луѓе од Албанија и Косово, што продолжува и сега. Во „љубов“ се со бугаро-империја. Па сега „чуриме“ од етнофобен футуризам, џихадизам, нарко-трафицирање и хомо-органо-трафицирање во Македонија. Индустрискиот капитализам (ќерки на ИГ Фарбен) мутира во финансиски – либерал и пост-либерал капитализам. Така, секој финансиски „шуб“, носи војна. Амбасадорот Карапетров пред 15 години рече дека во Украина ќе има ужасна војна и поделба на државата. Бугарија виси на ивица. Прима огромни фондови од ЕУ, а народот е во беда. Блискиот исток е „перманентна војна“ – верска, психичка, финансиска, ресурсна, шпионска. Џихадистите имаат доволно оружје да ја прегазат Европа. Тие ја еродираат Америка и Русија. Обединатите нации – ха-хааа -се само гласачка карикатура! Путин е продукт на „Голгота проект“ (Андропов, Суслов, Горбачов, Буш, Бжежински) за распад на СССР, заедно со Југославија и матење на нашите глави. Македонија е „нова Казабланка“.

Албанската мафија (читај книги на Бабановски, Лучиќ и Џон Лукас) е една од најмоќните во светот и според ФБИ и Агенција за наркотични средства е прва во светот за трафицирање на кокаин (околу 200 милијарди долари) и третина на хероин (неколку трилиони). Потоа – марихуана, амфетамин, фентамин, луѓе, органи, горива, храна, ликвидации, политика итн. Царуваат во Лондон, Њујорк, Холивуд, Ротердам, Антверп, Марсеј, Напуљ, Корзика, Јуж-Америка, Русија, Балкан… Нашите политичари се „скутирани“ – ни да писнат! Огромни „црни фондови“ „фурлаат“ со гласањето сега. Еве ги – „Курто и Мурто“. Владеат клановите Дуќанџик и Беланока, низ светот (Красничи-Маноку-Кастелано-Гачанин-Дервишан…). Полиција – ни да писне! Ќе има гужви – се вмешува србската и руската мафија. Толку од мене деца.

Самуел Садикарио Колономос – бивш професор – доктор, пензионер, старец

Осуда на политика на САД кон нас

НовАсном остро ја осудува изјавата на Стејт Департментот дадена за Гласот на Америка дека, САД очекуваат т.н. “Северна Македонија”, ‘да го одржи духот на Договорот од Преспа. Укажуваме дека, Стејт Департментот треба да ја напушти дискриминаторната  политика на форсирање договори кои длабоко се дискриминаторски према македонската нација а договорот од Преспа и Бугарскиот договор во основа се такви, дискриминаторски према македонската нација. Преку овие два договори, Грција и Бугарија, и ja наметнаа својата домашна дискриминаторска политика базирана на кршење на основните човекови права на Македонците и врз Република Македонија. Силни сведоштва за ваквата политика на кршењето на основините човекови права на Македонците во Грција и Бугарија се бројните пресуди против овие земји во Судот за Човекови права во Стразбург.   

Исто така факт е дека на 30 септември 2018 година, Македонската нација резолутно, јасно и кристално јасно кажа НЕ во НАТО и ЕУ под името Северна Македонија. Ова е политичката вољја на македонскиот народ од која, ние од НовАсном, но и поголемиот дел од македонскиот народ,  не отстапуваме и никакви политики или пак извршни наредби од претедателот на САД нема да не одвратат од нашето основно човеково право но и љубов, ние, нашата земја да си ја нарекуваме  Република Македонија. Ваквиот наш став ќе биде за век и веков, се додека не си го вратиме нашето свето име Република Македонија. Македонскиот народ има природно и секакво друго право да се поврзува со територијата на која вековно живее . Ве повикуваме, да ја смените вашата политика која е против националните интереси на Македонскиот Народ.

Нов Изборен законик – крај на независното политичко делување

НовАсном го осудува изменувањето на членовите 61 и 62 од Изборниот законик со кој се наметна нов услов за учество на  независна листа за советници, градоначалници и пратеници со собирање потписи  од 1% од избирачите во Избирачкиот список во изборната единица, општината, односно Градот Скопје. Најпогодени независни листи од овој закон се независните листи за Советот и на градоначалникот на град Скопје кои ќе треба да соберат 4630 потписи за да се најдат на избор за Градоначалник или пак за Советник во градското собрание. Како и за независните листи за парламентарни избори каде во просек се потребни околу 2800 потписи, во зависност од изборната единица, за да се најдат како кандидати за прламентарни избори.  

Со оглед дека за формирање на политичка партија која може да настапи на локални или парламентарни избори потребни се 1000 заверени потписи, новиот закон ги става независните кандидати во подредена, не еднаква положба. Ове измени на избирачкиот законик се директен напад врз демокртијата, слободубедувањето, независниот активизам и љубовта која независните кандидати ја имаат сакајќи да имплементираат позитивни промени во нашата татковина Македонија. Независните кандидати се чистата и некорумпирана  цврста политичка сила која може вистински да влијае врз политичките движења во ова наше политичко корумпирано општество.

Свесни сме дека партиите на власт и во опозиција се уплашени од независните кандидати, кои на минатите локални избори добија вкупно 65,308 гласа и 67 советници кои се појавија во 34 општини од 80 општини во дравава. Уште еднаш се потврдува фактот дека големите партии соработуват меѓу себе за да си го сочуваат својот политички комодитет додека пред нас глумат спротиставеност, анимоцитет и нетрпеливост. Со ваков Изборен Законик, партиската политичка хегемонија се зацврстува и потенцијалната изборна партиска неказнивост се зајакнува на сметка на независните листи кои можат да испорачаат вистинска политичка казна на избори.

Молкот на ОДХР и на ОБСЦЕ кажува многу за нашите надворешни т.н. политички партнери кои молчејќи ги поджуваат овие недемократски измени.

Сметаме дека изборниот законик треба да овозможува еднаквост во можноста за политичко делување на поединци, здруженија или пак постоечките партии. Новоизбраниот изборен законик не овозможува еднаквост во политичкото делување и ги става независните кандидати за пратеници и советници и градоначалник во Скопје во подредена положба и затоа сметаме дека истиот треба да се смени. Решенијата содржани во минатиот изборен законик донесен во 2021 се доволно добри за да потикнат независно делување на независните кандидати и враќање на истите е вистинско решение за потикнување на изворната демократија, слободумност и активизам во Република Македонија.