Месец: м.г

Раѓање на нова нација – северномакедонци

По повод изјавата на претседателот на Владата на РМ Г-дин Ковачевски дадена во своето експозе на 15ти Јануари 2022 година дека, ‘разговорите со Република Бугарија ќе се интензивираат и никој не смее и нема да преговара за идентитетот на македонскиот народ’.

Го потсетуваме Претседателот на Владата дека слични изјави беа давани и пред да се потпише Преспанскиот Договор, но резултатите од потпишувањето на Преспанскиот договор се раѓање на нова нација која се повеќе е дел од реалноста во светските медиуми а за жал министерството за надворешни работи на нашата земја упорно молчи и не се произнесува и не ја корегира таа нова реалност.

Се повеќе светски медиуми како и нашите стратешки партнери САД и официјално го употребуваат терминот севеномакедонци и сверноакедонски. Ова е резултатот од потпишувањето на Преспанскиот договор, нанесена непоправлива штета на нашиот идентитет. Повелете линкови каде светски медиуми, стејт департемнтот и други нас не ословуваат со нов идентитет како што не е опфатен со Преспанскиот договор туку тоа е една нова реалност во која ние живееме а овде во Македонија се негира.

Ова е уште една потврда за штетноста и последиците од Преспанскиот договор  кој час поскоро треба да се раскине и потребата да се имплементираат реформи во насока на градење на правно општество каде што секоја индивдуа ќе има просперитетен живот во здрава животна средина.

Повелете линкови од светски медиуми и стејт департмент.

Ал Јазера, https://www.aljazeera.com/news/2022/1/20/north-macedonias-path-to-to-eu-membership-stumbles

Стејт Департмент, САД, https://www.state.gov/u-s-diplomats-build-cyber-defense-and-cybersecurity-partnerships-worldwide/

АНИ, Јужна Азија https://www.aninews.in/news/world/others/north-macedonias-parliament-elects-new-prime-minister20220117131706/

Планет Радио, Британија, https://planetradio.co.uk/greatest-hits/sussex/news/west-sussex-firefighters-donate-kit-to-north-macedonia/

 Пакистан Опсервер, https://pakobserver.net/afghan-youth-dies-from-exposure-on-n-macedonia-border/

Посета на Република Албанија

Делегација на НовАсном беше во посета на Општина Пустец, Република Албанија и оствари средба со Градоначалникот на Општина Пустец Г-дин Пали Колефски. Благодарност за гостопримливоста на нашинците од Пустец.

Судени зошто се деклариралe како Македонци

‘Со години лeжeвме во бугарски затвopи само бидејќи се деклapиpaвме како Македонци’. Разговор со Г-дин Стојан Георгиев, еден од основачите на ОМО Илинден – Пирин и сега почесен Претседател, и Г-дин Стојан Герасимов, член на органзиацијата, за кршењето на човековите права во членката на Еврпоска унија Република Бугарија, од времето на комунизмот па се до денеска.