Месец: м.г

Косовска хипокризија пресликана дома

НовАсном смета дека, последните настани на северот на Косово, се само уште една потврда дека политиката која ја води западот кон Косово на чело со САД,  ЕУ, Берлин, Париз и Лондон е катастрофално неуспешна, полна со хипокризија, двојни стандарди а се базира на кршење на резолуциите на ОН.  За потсетување, спротивно на Резолуцијата 1244 на ОН, резолуција која самите западни земји ја изгласаа, во 2008 година западот го признаа Косово како независна држава и направија еден меѓународен преседан чии последици ги трпиме секојдневно а беа изразени пред два дена на северот на Косово.
Хипокризијата и двојните стандарди на нашите стратешки западни сојузници не е лимитирано само со нивната косовска политика, туку западната политика на хипокризија и двојни стандарди е норма која е присутна секојдневно во нивните ставови за усвојување на Уставните измени и влез на Бугарите во нашиот устав. Од нас се бара влез на Бугарите во нашиот устав а ниедна од  тие западни земји, не бара Бугарите да ги почитуваат основните човекови права на македонците во Пиринска Македонија, почитувањето на Поглавјето на ЕУ врз кои ЕУ е заснована како што се фундаменталните права на граѓаните на Европа – членовите 12, 21 и 22. При тоа нема да ги споменуваме и останатите поглавја како членот 167, Директивата 2000/43/ЕУ – принципот на еднаков третман без разлика на етничката припадност и други.
Ваквата политика на хипокризија и двојни стандарди, ние македонците ги отфрливме со нашето основано несогласување, Бугарите да влезат во уставот на Република Македонија и никаква медумска кампања од страна на владата, медумски емисии составени од лажни аналитичари кои имаат исти заклучоци, ниту пак ниеден западен дипломат може да не убеди да го смениме нашето мислење.
Ние македонците, сакаме да бидеме рамнкоправни во ЕУ и да влеземе гордо и рамноправно исправени како Република Македонија и никако поинаку. На тоа не обврзуваат двата референдума, едниот од 8 септември 1991 година а вториот, на 30 септември, 2018.  Секоја друга политичка опција е силување на волјата на македонската нација да биде дел од Европското семејство горда и достоинствена.

Оставка на Министерот за Здравство

НовАсном најостро го осудува криминалниот, монструозниот и крајно нехуман однос на одредени здравствени работници на онкологија кои предизвикаа револт и вџашеност кај народот но и силен крик и повик за одговорност. Случувањата на онкологија ја прелеваат чашата на гневот кај македонецот кој е убеден дека криминалот на онкологија, години по ред се вршел со знаење на највисоките претставници на власта кои ништо не превземале да престане тивкото убивање на пациентите од најтешката болест кои тука дошле, барајќи ја последната шанса за спас од умирачка.

НовАсном прашува зошто досега нема одговорност, зошто нема оставки, зошто нема апсења, прашуваме каде е правдата за овој геноцид и криминал сторен од мафијашите во онкологија што само во оваа скандалозна Македонија го има. Искрено сочуствуваме со жртвите и болните од рак и искрено ја разбираме нивната болка, разочараност и целокупната состојба во која се наоѓаат.  Ова е дното на сите дна од македонското 30 годишното партизирано здравство кое, за жал го зема својот данок со најнечовечкиот однос што се случи на клиниката.  

Од друга страна, се прашуваме зошто баш сега, скандалот е во центарот на нашето внимание кога  во јавноста веќе три години циркулира информацијата која беше обелоденета од главниот и одговорен уредник на еден неделник во Македонија за криминалите на онкологија ? Зошто до сега немаше навремена и брза реакција од полициските и правосудните институции, каде беа обвинителите и другите одговорни до сега, зошто се чекало и молчело со години по ред, зошто не презеле ништо по службена должност по допрен глас, дали некој спречувал спроведување на истрага?   

НовАсном смета дека во Република Македонија имаме труло и болно здравство но и сериозен системски проблем во здравството кој е „симбол“ на сите досегашни партии на власт и опозиција. НовАсном бара оставкa од Министерот за здравство, тоа е најмалку што може да го стори заради сите починати пациенти на онкологија-жртви на медицинската мафија на клиниката.

Повеќе од очигледно е дека потребна ни е нова свежина и сила која одлучно ќе  спроведе здрави, суштински и функционални реформи што пак, ќе резултираат со професионално и непартиско здравство чиј фокус ќе биде пациентот а не криминалот и профитот.