Месец: м.г

Интервју со Бранко Драгаш

Разговор со Г-дин Бранко Драгаш за сегашната економска ситуација и предстојната криза што надоаѓа и со негови предлог решенија како да се намалат ризиците од истата. Интервјуто наскоро на нашиот Рамбл канал.

Средба со Теша Тешановиќ

При посетата на Белград, Претседателот на НовАсном, Сашо Маневски имаше средба со сопственикот на Јутјуб Каналот БалканИфно, Г-дин, Теша Тешановиќ. На средбата беа примени совети од Теша за натамошниот развој на Јутјуб каналот на НовАсном и негова промоција во Македонија. Благодарност од срдечниот Теша.

Потребно е дослендо a не парцијално имплементирање на меѓународното право

Организацијата НовАсном интензивно ја следи ситуацијата во Украина и искрено жалиме за изгубените човечки животи, за илјадниците бегалци, за уништувањето на градовите низ Украина. НовАсном се залага за почитување на суверенитетот и територијалниот интегритет на Украина. Сметаме дека доследното имплементирање на меѓународното право е обрска која треба да се почитува без исклучок. Потребно е еднаков третман и примена на меѓународното право секаде и од секого.
Во овој контекст со жалење гледаме како нашите политички елити се залагаат за делумно и ограничено спроведување на меѓународнот право. Се прашуваме зошто Господинот Али Ахмети кој го осуди кршењето на меѓународното право во Украина , не го осуди истото кршење на меѓународното право и кршењето на резолуцијата бр. 1244 на ООН и признавањето на Косово?
Која е разликата помеѓу кршењето на меѓународното право со нападот на Југославија и признавањето на Косово, со нападот на Украина и признавањето на Луганск и Донецк?
Зошто господинот Милошоски во својство на пратеник бара почитување на повелбата на ООН кога се работи за Украина, додека како член на поранешна македонска влада го призна Косово и со тоа флагрантно ја прекрши резолуцијата 1244 од ООН?
Свежи се сеќавањата кога нашите сојузници беа неми по пресудата на Меѓународниот суд за Правда дека Грција ја крши времената спогодба
Никој, апсолутно никој од нашите западни сојузници не ја осуди Грција за кршење на меѓународното право. Сега истите тие сојузници со полна уста кажуваат за кршењето на меѓународното право во Украина.
Ваквата хипокризија, лицемерие и дволичност е забележано и од Претседателот Пендаровски кој неодамна изјави, “Голема политичка штета прави тоа што нашите западни партнери по промената на името не ги започнаа преговорите со Македонија”, при тоа мислејќи на ветувањата што западните сојузници им ја дадоа на нашите политичари пред да се смени името.
Не очекуваме дека Престедателот Пендаровски ќе научи лекција од сето ова и ќе ја осуди на пример Грција за кршењето на Меѓународното право, со тоа што се уште на дел од Македонците бегалци од Егејска Македконија не им се дозволува да си ги посетат своите родни огништа.
Сепак знаеме едно, дека сега е вистинскиот момент за нас за да се свртиме кон себеси и имплементираме вистински реформи кои ќе резултираат со градење на правно општество каде што секој индивидуалец ќе има еднакви можности за просперитетен живот во здрава животна средина. Ова подразбира севкупни реформи во Судството, Јавното Обвинителство, Државната Администрација и Уставниот Суд со кој реформи ќе се подобрат условите за живот за сите нас