ПРЕДИЗВИЦИ

Во овие историски моменти, македонската нација се соочува со три суштински предизвици:

СТРАТЕШКИ ЦЕЛИ

Предизвиците со кои се соочуваме ги адресираат нашите цели:

Свесни сме дека ние Македонците имаме аманет да ја етаблираме Република Македонија, првенствено, низ призмата на семакедонското обединување. За таа цел, ние нудиме сеопфатна натпартиска Платформа преку чие имплементирање не само што ќе ја етаблираме Република Македонија, туку и ќе ја направиме македонската држава функционална и просперитетна. Финалната верзија на платформата ќе биде изработена од страна на чесни и кадарни експерти од круцијалните области за развојот на Република Македонија.

ПЛАТФОРМА

1
Враќање на уставното име Република Македонија.
2
Ослободување на судството од надворешните влијанија и корупцијата како предуслов за целосно независно судство.
3
Јакнење на Обвинителството за да се справи со корупцијата и обемниот политички криминал.
4
Меродавна и департизирана администрација.
5
Функционален уставен суд кој ќе биде отпорен на внатрешнополитички и надворешни влијанија.

НОВОСТИ

12/01/2024

Г-дин Османи не го познава уставниот поредок на македонската држава

Министерот за Надворешни работи Господин Бујар Османи, по професија лекар, со давање законски решенија за прием на мерки на странски држави САД, Обединетото Кралство, или било која друга држава,  уште еднаш покажува дека не го познава уставниот и законскиот правен поредок на нашата македонска држава. Имено, Министерот за Надворешни работи не е овластен, ниту надлежен,…

Read more »

11/01/2024

Ако и М-НАВ падне, ќе имаме целосна племенска поделеност

НовАсном најостро го осудува теророт кој ДУИ го спроведе во М-Нав како и владината племенска одлука со кои се постави уште еден војник на ДУИ за директор на М-Нав. Се сомневаме дека новиот директор на М-Нав, Асани, ќе одолее на притисоците на неговите сопартијци од ДУИ, и ги поништи неодамнешните сомнителни вработувања по племенско-партиска линија…

Read more »

10/11/2023

Охридскиот мора да падне!

Оградувањето на ДУИ од секакава одговорност за музејот во Сопот е еден блед обид на ДУИ да ја прикрие реалноста која веќе 22 години ја креираат и промовираат а тоа е етничка нетрпеливост и поделеност и одржување и промовирање на идејата за Голема Албанија.  Потврда за оваа поделеност ја имаме секаде, од нелегалното веење на…

Read more »

31/10/2023

Европската Комисија сака ‚војна‘ со НовАсном

Вчерашната посета на престедсателката на Европската Комија, Урсула вон дер Лајен на Република Македонија или на нивната творевина „Северна“, потврди неколку непријатни вистини креирани од Европската Унија и Европската Комија во однос на македонската нација.  Европската Комисија покажува гротеска хипокризија и лага со отфрлањето на претставката на НовАсном и Македонскиот клуб за етничка толеранција од…

Read more »

23/10/2023

Северна Македонија нема ништо со денот на македонската револуционерна борба

Денес, СДС-овската творевина Република Северна Македонија, востановена со предавничкиот преспански договор кој беше прифатен и од опозиционерската ВМРО-ДПМНЕ, го слави денот на македонската револуционерна борба. Се слави во чест на шесте интелектуални револуционери кои 1893 година ја формираа Македонската револуционерна организација, револуционери кои, организацијата не ја формираа за да се борат за некаква си Северна…

Read more »

20/10/2023

НовАсном присутен на тркалезна маса во Пула

Во организација на Г-дин Алдо Климан, Македонскиот културен форум од Пула и Градската библиотека и читална во Пула денес и утре се одржува тркалезна маса ,,Македонскиот идентитет во европскиот историски мозаик“. Наш представник присуствува на тркалезната маса на чија маса ќе присуствуваат видни македонски интелектуалци и патриоти. На првиот ден од тркалезната маса, беше прикажан…

Read more »