НовАсном присутен на тркалезна маса во Пула

Во организација на Г-дин Алдо Климан, Македонскиот културен форум од Пула и Градската библиотека и читална во Пула денес и утре се одржува тркалезна маса ,,Македонскиот идентитет во европскиот историски мозаик“. Наш представник присуствува на тркалезната маса на чија маса ќе присуствуваат видни македонски интелектуалци и патриоти. На првиот ден од тркалезната маса, беше прикажан историски филм снимен 1923 година во Софија, по повод 20-годишнината од Илинденското востание. Настанот бил организиран од македонската емиграција во Бугарија. 120 години од Илинденското востание, делата на илинденците се нашиот мотив да продолжиме со нашата борба да се ослободиме од идентитетското ропсвто во кое западнавме во оваа вештачка творевина наречена “Северна“. Предизвикот на оваа генерација македонци е враќање на уставното име Република Македонија и ослободување од идентитеското ропство во кое западнавме со имплементирањето на Преспанскиот и Бугарскиот договор.